Demain

Frankrijk 2015
Regie:
Cyril Dion en Mélanie Laurent
Genre: documentaire
Duur: 1 uur 58 min.

 

 

 

 

 

Het is intussen tien jaar geleden dat Al Gore ons met een onverkwikkelijke waarheid confronteerde in ‘An Inconvenient Truth’. Wat als oplossingen tonen en een optimistisch verhaal brengen de beste manier is om de ecologische, economische en sociale crisis op te lossen? Cyril Dion en actrice Mélanie Laurent vertrokken samen met een vierkoppig team naar tien verschillende landen om te begrijpen wat deze catastrophe uitgelokt heeft en vooral hoe ze vermeden kan worden.
Ze ontmoeten pioniers die landbouw, energie, economie, democratie en opvoeding heruitvinden. Door deze positieve en concrete initiatieven samen te brengen, ontdekken ze hoe de wereld van morgen er uit zou kunnen zien…
‘Demain’ behandelt in een aantal hoofdstukken de voornaamste disciplines.
We moeten namelijk anders tegen zaken als economie, politiek, democratie, energie en onderwijs aankijken, willen we onze kinderen nog een toekomst kunnen bieden op een leefbare aarde. De beweging, die inmiddels steeds meer aanhangers begint te krijgen, probeert een betere wereld te benaderen vanuit oplossingen in plaats van te denken in problemen. Het begint met sympathieke initiatieven, zoals een Britse gemeenschap die aan het moestuinieren slaat en door hun hele stadje gewassen begint te verbouwen. Elke voorbijganger mag kosteloos uien, prei, kruiden en kool rooien. Het blijkt ontzettend goed te werken.
Op grotere schaal begint de Amerikaanse stad Detroit met het verbouwen van gewassen binnen de stadsgrenzen. Na het instorten van de auto-industrie kromp de bevolking en was het mogelijk om de eigen bevolking van voedsel voor te zien zonder dat het duizenden milieuverwoestende kilometers moet afleggen.
De nuchtere, niet drammerige toon van de documentaire is aanstekelijk, en zeker geschikt voor een jonger publiek. Een vlotte instructiefilm voor een kleinschalige wereldrevolutie.
Deze film was een onverwachte hit in de Franse bioscopen.

Trailer