d’Ardennen

D-Ardennen-cinenewsBelgië 2015
Regie:
Robin Pront
Acteurs:
Kevin Janssens , Veerle Baetens, Jeroen Perceval,  Jan Bijvoet, Sam Louwyck, Peter Van den Begin, Viviane De Muynck
Genre: misdaaddrama
Duur:
1 uur 35 min.

 

 

 

 

‘D’Ardennen’ is een aangrijpend verhaal over mensen die voor het ongeluk geboren lijken te zijn.
Een brutale homejacking gaat hopeloos fout. Dave, één van de twee overvallers, moet  zijn broer Kenny noodgedwongen achterlaten. Vier jaar later komt Kenny vrij uit de gevangenis en is er veel veranderd. Dave heeft zijn leven op de rails gekregen en probeert zijn broer te helpen, maar kijkt met lede ogen toe hoe Kenny ten koste van alles zijn ex-vriendin Sylvie terug voor zich probeert te winnen.
De Ardennen zijn hier geen idyllische vakantiebestemming, wel het grimmige decor voor de ontknoping.
Veerle Baetens overstijgt nog maar eens zichzelf, ze verdwijnt helemaal in een personage uit de marge en Kevin Janssens is schitterend. Hij  zet Kenny neer als een losgeslagen projectiel, maar weet het personage ook een zekere tragiek mee te geven. Jeroen Perceval – op wiens toneelstuk de film gebaseerd is en die samen met Pront het scenario schreef – maakt indruk als Dave, die er maar niet in slaagt om het juk van zijn broer af te werpen. Jan Bijvoet en Sam Louwyck, in de bijrollen, zijn weer goed op hun plaats.
De sterke acteerprestaties worden verder aangevuld door een uitgekiende en stijlvolle cinematografie. Pront en zijn cameraman Robrecht Heyvaert  toveren enkele verrassende shots uit hun hoed en geven de film een bijzonder duister en grimmig sfeertje mee. Opvallend is ook hoe knap en bij momenten onconventioneel de personages in beeld gebracht worden.
De doordachte visuele keuzes staan nooit in de weg van de zorgvuldige karakterontwikkeling of de subtiele spanningsopbouw.
De soundtrack bevat vooral nineties-danceklassiekers.
d’Ardennen’ is knap, eigenzinnig en ook razend spannend.

Trailer