Carol

Carol-cinebel

 

Engeland  2015
Regie:
Todd Haynes
Acteurs:
Cate Blanchett, Rooney Mara
Genre:
drama
Duur:
1 uur 58 min.

 

 

 

 

‘Carol’ is een sublieme bewerking van de geruchtmakende roman ‘The Price of Salt’ van Patricia Highsmith uit 1952. De beroemde thrillerauteur schreef dat boek niet onder haar eigen naam, maar onder het pseudoniem Claire Morgan.
Het gaat over de verboden relatie tussen twee vrouwen, waarmee Carol de voogdij over haar dochter op het spel zet. Het boek  lijkt regisseur Todd Haynes op het lijf geschreven. In ‘Far from Heaven’ en ‘Mildred Pierce’ liet hij ook al zien hoe mensen binnen de knellende sociale conventies van de jaren vijftig dapper de ruimte namen voor hun onderdrukte seksualiteit.
Haynes heeft een feilloos oog voor veelzeggende details.
Het verhaal speelt zich af in New York, 1952. Carol is elegant, verfijnd, rijk en getrouwd. Theresa staat aan het begin van haar leven, onzeker over wie ze wil worden. Uit een toevallige ontmoeting in een warenhuis in Manhattan ontstaat een bijzondere vriendschap tussen deze twee vrouwen.
Carol nodigt Therese uit om te ontsnappen en ze ondernemen een spontane reis door Amerika. Tijdens deze reis worden de twee hopeloos verliefd op elkaar.
Cate Blanchett en Rooney Mara schitteren allebei en maken van de vrouwen die zij spelen veelzijdige personages.
Sandy Powell  zorgde voor de schitterende kleding van de jaren vijftig. Als toeschouwer blijft men 2 uur lang gefascineerd kijken naar deze 2 mooie vrouwen, en hun vulkanische passie, die ze zo goed mogelijk proberen te verbergen.

Trailer