Café Derby

DERBY_70x100

België  2015
Regie:
Lenny Van Wesemael
Acteurs: Wim Opbrouck, Cloe Daxhelet, Monic Hendrickx, Geert Van Rampelberg, Jan Decleir, Ben Segers
Genre: tragikomedie
Duur: 1 uur 41 min.

 

 

 

‘Café Derby’ is het beloftevolle langspeeldebuut van Lenny Van Wesemael. De film is gebaseerd op het waar gebeurde verhaal van haar eigen bijzondere familie en overleden vader, een marktkramer met een kroostrijk gezin die het hoofd boven water probeerde te houden. Wanneer hij in het jaar 1985 de kans krijgt om Café Derby te huren en hoort dat de paus op het terrein naast het café een openluchtmis zal opdragen, ontstaat een briljant plan. Ook zijn vrouw, vijf kinderen én collega’s geloven erin. Want Georges verkoopt alles, aan iedereen…
Heel die droom en hoop om rijk te worden van dat pausbezoek fungeert als achtergrond voor waar het echt om gaat: een ontroerende kijk op een vader-dochterrelatie.
De cineaste geeft haar acteurs karakters waar ze hun tanden kunnen inzetten, en daar maken ze allemaal gretig gebruik van.
De jonge hoofdactrice Chloë Daxhelet verdient zeker een speciale vermelding. Toch is Café Derby ontegensprekelijk de film van Wim Opbrouck, en niet alleen omdat hij het personage speelt dat het meest tot de verbeelding spreekt. Opbrouck haalt even vlot de grandioze als de tragische kant van vader Georges naar boven, en leidt de hele film zo moeiteloos van guitige levenskomedie naar pijnlijk drama.
De film doet ook terugdromen naar de tijd van de jaren tachtig, de muziek, de manier waarop kinderen speelden…
Lenny Van Wesemaels zachte kroniek over opgroeipijnen en de moed van een volkse man om te blijven dromen, is altijd integer en oprecht. Een echte aanrader!

Trailer