Brooklyn

Brooklyn-cinebel

Ierland, Engeland, Canada 2014
Regie:
John Crowley
Acteurs: Saoirse Ronan, Emory Cohen, Domhnall Gleeson, Jim Broadbent, Julie Walters
Genre: drama
Duur: 1 uur 51 min.

 

 

 

 

De New Yorkse Saoirse Ronan lijkt met haar eenentwintig jaar en Ierse achtergrond geboren te zijn om Eilis Lacey te spelen in de verfilming van ColmTóibín’s roman over emigratie. Nick Hornby bewerkte het boek tot een scenario met een heel traditionele opbouw.
Het stille en wereldvreemde meisje Eilis, groeit op in een conservatief Iers dorpje, waar ze samenwoont met haar  zus en moeder. Ze krijgt de kans om naar New York te gaan en een nieuw leven op te bouwen. Eenmaal op de boot naar het nieuwe continent, verliest zij haar gevoel van thuis en belandt ze in een tweestrijd tussen het kansrijke Amerika en haar erfgoed in Ierland.
Oppervlakkig lijkt ‘Brooklyn’ een romantische film, over een meisje dat moet kiezen tussen twee geliefden aan weerszijden van de oceaan, maar in wezen gaat het over een nieuwe start, volwassen worden en de keuze tussen een onzekere toekomst en een veilig verleden.
Het contrast tussen de twee werelden wordt extra benadrukt door het indrukwekkende samenspel van cinematografie, set design en kostuumdesign, die het Canadese Montreal omtoveren tot een geloofwaardig New York uit de jaren vijftig. Vergeleken met het ietwat grauwe en spartaanse Ierland brengt New York pastelkleuren, levendige diners en pittoreske straten, die een zeer verleidelijke wereld vormen voor de jonge landverhuizer.
Er zijn kleurrijke bijrollen voor Jim Broadbent als goedmoedige geestelijke en Julie Walters als strenge hospita. Toch is het Saoirse Ronan die dit verhaal draagt. Haar ogen weerspiegelen de onzekerheid en het verpletterende heimwee van de jonge vrouw, die zij gestalte geeft, maar ook haar hoop en veerkracht.
‘Brooklyn’ is een prima film, waarachtig en nooit te sentimenteel.

Trailer