Bridge of spies

Bridge-of-Spies-cinebelUSA 2015
Regie:
Steven Spielberg
Acteurs:  Tom Hanks , Mark Rylance , Alan Alda , Amy Ryan ,Austin Stowell ,Sebastian Koch… Genre: historisch drama /spionagethriller
Duur: 2 uur 21 min.

 

 

 

 

De Koude Oorlog is op zijn hoogtepunt, als in New York de Russische spion Rudolf Abel wordt gearresteerd. Verzekeringsadvocaat James B. Donovan krijgt de ondankbare taak deze staatsvijand te verdedigen. Kort nadien, schieten de Russen een Amerikaans spionagevliegtuig uit de lucht en wordt  piloot Gary Powers gevangengenomen. Officieel willen de twee grootmachten geen zaken doen met elkaar en daarom krijgt advocaat James B. Donovan, in het geheim, het verzoek om te bemiddelen over een spionnenruil. Een gevaarlijke oefening, die hij zonder vangnet moet zien te volbrengen.
De hoofdrol  wordt gespeeld door een voortreffelijke Tom Hanks. Zijn personage draagt de boodschap uit, dat als vermeende (oorlogs)misdadigers niet eerlijk worden berecht, de hele beschaving op het spel staat. Sterke acteurs als Sebastian Koch, dragen in kleinere rollen, bij aan het succes. De meest opmerkelijke rol is die van de Brit Mark Rylance. Met zijn sublieme timing en onderkoelde optreden weet hij van spion Rudolf Abel een onvergetelijk personage te maken.
Joel en Ethan Coen schreven het scenario van deze spannende, sfeervolle en gelaagde thriller en leverden de kleurrijke puzzelstukjes die door Steven Spielberg in elkaar worden gepast. Spielberg blijkt wederom een meester in het treffen van een tijdsbeeld. De vijand was toen concreet maar onzichtbaar en kon zich overal ophouden. De parallel met de huidige strijd tegen het terrorisme laat zich eenvoudig trekken. Verwacht je in deze spionagefilm niet aan een James Bond. De film bevat veel minder actie dan je doorgaans in het genre ziet. Het gaat eigenlijk over de kunst van het onderhandelen; in prachtige beelden en decors gegoten.
‘Bridge of spies’ is een verrassend genuanceerde en door iedereen te begrijpen, fijne, ouderwetse film.

Trailer