Birdman

birdmanposter

Verenigde Staten 2014
Regie:
Alejandro González Iñárritu
Acteurs: Michael Keaton, Edward Norton, Emma Stone, Naomi Watts, Zach Galifianakis
Genre: satire
Duur: 1 uur 59 min.

 

 

 

 

Alejandro González Iñárritu (gekend van Amores perros, 21 Grams en Babel) waagde zich aan een geestige, prima vertolkte, zwierig gefilmde satire op het acteurswereldje en het vreugdevuur der ijdelheden in de immer hectische coulissen van Broadway. Spilfiguur in deze zwarte midlifecrisiskomedie is Riggan Thomson, een acteur die ooit bovenaan op de A-list prijkte als de populaire superheld Birdman, maar ondertussen in de vergetelheid is gesukkeld en op Broadway krampachtig zijn carrière probeert  herop te starten met een theateradaptatie van Raymond Carver.
Hoge kunst en lage instincten als roem en ambitie komen daarbij al gauw frontaal met elkaar in botsing.
Thomson, die in zijn getroebleerde hoofd nog altijd door zijn alter ego Birdman wordt achtervolgd en ook backstage de nodige problemen te bezweren heeft  komt  in aanvaring  met zijn narcistische tegenspeler en zijn, van hem vervreemde dochter.
Bovendien loont de cinematografische aankleding dik de moeite. Iñárritu volgt de strubbelingen voor en achter de bühne namelijk met lange, zwierig gechoreografeerde steadicamshots waarin cameratovenaar Emmanuel Lubezki (die vorig jaar al een Oscar won voor zijn innoverende camerawerk voor Alfonso Cuaróns Gravity) van het ene personage naar de andere ruimte glijdt. Met de hulp van enkele subtiele digitale cuts wordt aldus de indruk gewekt dat de hele film uit één lang, ononderbroken shot bestaat, wat de betrokkenheid en levendigheid alleen maar vergroot.
Fictie en realiteit lopen vloeiend door elkaar heen. Het mooiste voorbeeld daarvan is hoofdrolspeler Michael Keaton. Net als Thomson beleefde hij zijn hoogtijdagen als superheld in het begin van de jaren negentig (Batman) en grijpt hij nu de kans op een comeback met beide handen aan. Het resultaat: de drieënzestigjarige acteur speelt de beste rol uit zijn carrière.
‘Birdman’ won vier Oscars, voor beste film, beste regie, camerawerk en scenario.

Trailer