Belgica

Belgica-cinebelBelgie 2016
Regie:
Felix van Groeningen
Acteurs: Stef Aerts,Tom Vermeir, Stefaan de Winter, Charlotte Vandermeersch, Hélène De Vos, Sara De Bosschere, Boris van Severen
Genre: drama
Duur: 2 uur 6 min.

 

 

 

 
‘Belgica’ is een film van de Gentse regisseur Felix van Groeningen, die doorbrak met  ‘De Helaasheid der Dingen’ en later met ‘The Broken Circle Breakdown’ een Oscarnominatie mocht ontvangen voor Beste Buitenlandstalige Film.
‘Belgica’ ging in wereldpremière op het Sundance Film Festival en werd daar beloond met de prijs voor Beste Regie.
Felix van Groeningen schreef het script samen met Arne Sierens.
Voor het verhaal van de twee broers en hun muziekcafé putte hij uit zijn eigen jeugdherinneringen: zijn vader had een kroeg die later zou uitgroeien tot het meest beroemde café van Gent en omstreken: de Charlatan.
Belgische bands als Das Pop, Vive la Fête en Admiral Freebee; ze hebben er allemaal opgetreden. Ook Stephen en David Dewaele van Soulwax waren er regelmatig te vinden. Felix van Groeningen vroeg de broers voor de soundtrack, wat resulteerde in een compleet nieuw Soulwax-album vol fictieve acts, die allemaal hun opwachting maken in de film.
‘Belgica’ sleurt je mee in de opkomst en ondergang van het door twee broers gerunde café . Frank, getrouwd en vader, heeft weinig realiteitszin. De jongere Jo is bedachtzamer en gevoeliger. Maar in hun vermogen tot feesten zijn ze aan elkaar gewaagd.
Frank en Jo besluiten het  café uit te breiden en er een club van te maken. Zolang de zaken goed gaan, gaan ze heel goed. De euforie is groot in ‘Belgica’, waar de beste nieuwe bandjes optreden, de raarste gasten komen en het personeel één grote familie vormt.
Het acteerwerk van Stef Aerts en Tom Vermeir is van hoog niveau.
‘Belgica’ ga je niet zien om een mooi afgelijnd verhaaltje voorgeschoteld te krijgen, maar wel om je te laten onderdompelen in een sfeerfilm, waar muziek, fotografie en montage,  je van de ene naar de andere verrassing slepen en je meesleuren in een maalstroom van ophitsende en opzwepende ritmes, kleuren, stemmingen en emoties.

Trailer