A bigger splash

A-Bigger-Splash cinebel

Italië, Frankrijk 2015
Regie: Luca Guadagnino
Acteurs: Tilda Swinton, Matthias Schoenaerts, Ralph Fiennes, Dakota Johnson
Genre: zwarte komedie/ drama
Duur: 2 uur

 

 

 

 

De titel van de film verwijst naar een schilderij van de beroemde popart-kunstenaar David Hockney en de stijl van de film doet ook aan diens werk denken.
‘A bigger splash’ is een bewerking van ‘La piscine’ uit 1969, waarin Romy Schneider en Alain Delon eveneens bezoek kregen op hun vakantieadres.
Regisseur Luca Guadagnino  plaatst het drama op het Italiaanse eilandje Pantelleria in de Middellandse Zee: we zien de rijke mensen op terrasjes drinken, terwijl buiten beeld de bootvluchtelingen verdrinken.
Rockster Marianne is haar stem kwijt. Een goed excuus om zich eventjes terug te trekken van de wereld op het eiland, samen met haar geliefde Paul. Zon, zee en zwembad zijn de enige punten op hun agenda. Totdat haar platenproducent Harry en diens verleidelijke dochter Penelope  zich onverwacht bij hen voegen.
Harry is de grote ontregelende factor in het gezelschap. Ook al omdat hij vroeger een verhouding met Marianne heeft gehad. Hij is luidruchtig, overenthousiast en vol van zichzelf. Al snel komen de verhoudingen tussen het viertal op scherp te staan.
De spanning wordt vakkundig opgebouwd en al snel wordt duidelijk dat deze idyllische vakantie niet gewoon zal eindigen.
Ralph Fiennes speelt een van zijn beste rollen als de onuitstaanbare en onweerstaanbare Harry. Matthias Schoenaerts speelt Mariannes gekwetste minnaar, die minder zachtaardig is dan hij lijkt. Ook tussen deze grote namen weet hij zich weer indrukwekkend staand te houden. De verleidelijke, manipulatieve dochter wordt gespeeld door Dakota Johnson. Tilda Swinton heeft als zwijgzame Marianne geen tekst nodig: haar blik vertelt genoeg. Slim idee trouwens, zo’n zwijgzaam personage, dat de kijker er voortdurend aan herinnert dat er minstens zoveel gezegd wordt in stiltes als in dialogen.
De film is vooral zeer sterk in sfeerschepping en acteerwerk.

Trailer